logo clinic aplanat reduit

Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional Hospital Clínic Barcelona

Febre groga

La febre groga és un virus que es transmet a través de la picada de mosquits dels gèneres Aedes, urbà, i Haemagogus, rural o selvàtic, tots dos d’hàbit diürn.

Distribució

Tota l’Àfrica subsahariana, tret del con sud; afecta tant les zones rurals com les ciutats. Llatinoamèrica, de Panamà al nord de l’Argentina, on acostuma a ser una malaltia rural o selvàtica. No es troba en altres continents.

Símptomes i tractament

La febre groga pot anar d’un quadre asimptomàtic o presentar els símptomes següents: febre alta, pell i part blanca dels ulls groguenques, afectació del fetge i algun tipus de sagnia.

No hi ha cap tractament específic, però sí que hi ha una vacuna molt eficaç contra la malaltia. És una vacuna atenuada i molt segura, però no es pot administrar a persones amb malalties que redueixin les defenses, entre altres contraindicacions.

És recomanable anar a un centre de salut sempre que es tingui febre en una zona tropical i evitar prendre aspirina.

Prevenció

Una altra mesura contra la malaltia és evitar les picades de mosquit fent servir repel·lents. En una zona tropical, el repel·lent ha de ser validat amb aquesta finalitat a l’etiqueta i s’ha de fer servir d’acord amb la fitxa tècnica. Recordeu que en una zona tropical cal fer servir repel·lents que continguin entre el 20% i el 50% de DEET. També són efectius els equivalents (icaridina > 20%, IR3535 > 30% o PMD > 30%). Així mateix, és important dur roba que cobreixi el cos al màxim possible, però això no substitueix l’ús de la vacuna.

Facebook LinkedIn Twitter Print Email Descargar PDF Whatsapp