logo clinic aplanat reduit

Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional Hospital Clínic Barcelona

Dengue

El dengue és una malaltia vírica transmesa per la picada del mosquit Aedes, principalment diürn i urbà.

Distribució

Llatinoamèrica, Àfrica, Àsia i illes del Pacífic.

Símptomes i tractament 

A partir del tercer dia de ser en una àrea tropical ja es pot patir un dengue. Els símptomes més freqüents són: febre alta, mal de cap especialment darrere dels ulls, dolor muscular i de vegades lesions a la pell, que duren al voltant d’una setmana. 
En una minoria de casos apareixen símptomes potencialment greus com dolor abdominal, vòmits persistents, algun tipus de sagnia, somnolència i immobilitat. Les persones que ja han patit un dengue tenen més susceptibilitat de tornar-lo a patir, tot i que el percentatge de complicacions és molt baix.

No hi ha un tractament específic, però es recomana anar a un centre de salut sempre que es tingui febre en una zona tropical i evitar prendre aspirina.

Prevenció

Com a prevenció, evitar la picada de mosquit mitjançant repel·lents és el més eficaç. En una zona tropical, el repel·lent ha de ser validat amb aquesta finalitat a l’etiqueta i s’ha de fer servir d’acord amb la fitxa tècnica. Recordeu que en una zona tropical cal fer servir repel·lents que continguin entre el 20% i el 50% de DEET com a molècula d’elecció. O els equivalents: icaridina > 20%, IR3535 > 30% o PMD > 30%. També és recomanable portar roba que cobreixi el cos al màxim possible, a més de dormir sota una mosquitera o amb aire condicionat durant el dia, especialment a l’alba i al capvespre.

Hi ha quatre tipus de virus del dengue, és a dir, la malaltia es pot passar fins a quatre cops.

Facebook LinkedIn Twitter Print Email Descargar PDF Whatsapp