Febre tifoide
La febre tifoide és una malaltia causada per Salmonella typhi, un bacteri que es transmet mitjançant l’aigua o aliments contaminats.
Distribució
Arreu del món, però és especialment freqüent a l’Àfrica i a Llatinoamèrica. El sud-est asiàtic i l’Índia són els llocs amb més casos del món.
Símptomes
A partir del tercer dia d’haver ingerit un aliment o aigua contaminats pot aparèixer febre alta amb malestar general, mal de cap, nàusees i lesions a la pell, entre d’altres.
Tractaments i prevenció
És una malaltia curable amb antibiòtics, encara que les resistències a aquests, sobretot a l’Àsia, estan esteses. Es recomana evitar la malaltia mitjançant les mesures següents:
- Tingueu cura de la higiene personal: renteu-vos les mans abans de menjar, renteu-vos les dents amb aigua embotellada i no us empasseu l’aigua de la dutxa.
- Consumiu menjar ben cuinat i eviteu aliments crus com les amanides, així com menjars marinats o fumats.
- Peleu vosaltres mateixos la fruita amb les mans netes.
- Consumiu begudes embotellades, que s’obrin davant del consumidor, o potabilitzeu l’aigua abans de consumir-la.
- No consumiu gel a les begudes, lactis artesanals ni sucs de fruita naturals.
Hi ha una vacuna que redueix fins al 80% la probabilitat de patir la malaltia.
Es recomana anar a un centre de salut sempre que es tingui febre en una zona tropical.