logo clinic aplanat reduit

Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional Hospital Clínic Barcelona

Febre tifoide

La febre tifoide és una malaltia causada per Salmonella typhi, un bacteri que es transmet mitjançant l’aigua o aliments contaminats.

Distribució

Arreu del món, però és especialment freqüent a l’Àfrica i a Llatinoamèrica. El sud-est asiàtic i l’Índia són els llocs amb més casos del món.

Símptomes 

A partir del tercer dia d’haver ingerit un aliment o aigua contaminats pot aparèixer febre alta amb malestar general, mal de cap, nàusees i lesions a la pell, entre d’altres.

Tractaments i prevenció

És una malaltia curable amb antibiòtics, encara que les resistències a aquests, sobretot a l’Àsia, estan esteses. Es recomana evitar la malaltia mitjançant les mesures següents:

  • Tingueu cura de la higiene personal: renteu-vos les mans abans de menjar, renteu-vos les dents amb aigua embotellada i no us empasseu l’aigua de la dutxa.
  • Consumiu menjar ben cuinat i eviteu aliments crus com les amanides, així com menjars marinats o fumats.
  • Peleu vosaltres mateixos la fruita amb les mans netes.
  • Consumiu begudes embotellades, que s’obrin davant del consumidor, o potabilitzeu l’aigua abans de consumir-la.
  • No consumiu gel a les begudes, lactis artesanals ni sucs de fruita naturals.

Hi ha una vacuna que redueix fins al 80% la probabilitat de patir la malaltia.

Es recomana anar a un centre de salut sempre que es tingui febre en una zona tropical.

Facebook LinkedIn Twitter Print Email Descargar PDF Whatsapp