logo clinic aplanat reduit

Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional Hospital Clínic Barcelona

Rickettsiosi

La rickettsiosi és una malaltia produïda per diversos bacteris del mateix gènere, transmesos, en general, per la picada d’un artròpode, especialment la paparra.

Distribució

Hi ha diverses espècies repartides arreu del món, tot i que els turistes acostumen a contreure-la després de fer un safari en un país africà durant l’època estiuenca de l’hemisferi sud.

Símptomes

La majoria de les persones afectades no recorda la picada de paparra. Els símptomes més típics són: febre, lesió a la pell a la zona de la picada, altres lesions a la pell esteses per tot el cos i mal de cap, entre d’altres.

Tractaments

És una malaltia tractable amb antibiòtics, però es recomana:

  • Evitar la picada de paparra mitjançant repel·lents. En una zona tropical, el repel·lent ha de ser validat amb aquesta finalitat a l’etiqueta i s’ha de fer servir d’acord amb la fitxa tècnica. Recordeu que per a les paparres cal fer servir repel·lents que continguin entre el 30% i el 50% de DEET. També es poden fer servir els equivalents (icaridina > 20%, IR3535 > 30% o PMD > 30%), a més de dur roba que cobreixi el cos al màxim possible.
  • Retirar la paparra de la pell amb pinces, estirant-la des de prop de la pell i de manera perpendicular per evitar la transmissió del bacteri.

Es recomana anar a un centre de salut sempre que es tingui febre en una zona tropical.

Facebook LinkedIn Twitter Print Email Descargar PDF Whatsapp