logo clinic aplanat reduit

Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional Hospital Clínic Barcelona

Mossegada d’animal

Mamífers 

Tots els mamífers poden transmetre bacteris mitjançant una mossegada. A través de la saliva, poden transmetre el virus de la ràbia. En cas d’agressió de mamífer (mossegada o esgarrapada), cal rentar la ferida durant uns minuts amb aigua abundant i sabó, i anar a un centre sanitari per valorar la prevenció de la ràbia al més aviat possible.

Serps, aranyes i escorpins

El primer que cal és no intentar perseguir o matar l’animal, ja que pot tornar a picar a qui el persegueixi o altres persones. Cal rentar la ferida durant uns minuts amb aigua abundant i sabó, i embenar-la de manera ajustada. No es recomana cremar, succionar, etc., la ferida. Cal anar a un centre sanitari al més aviat possible per valorar l’administració de sèrum antiverí, sobretot si la picada és de serp.

Prevenció

  • S’ha de dormir sota una mosquitera.
  • Cal dur calçat tancat i a la nit portar sempre una lot.
  • No fiqueu les mans en vegetació abundant, sota pedres o forats.
  • No deixeu menjar obert a casa o als voltants.
  • Mireu si hi ha aranyes als lavabos o les latrines. Mireu dins del llit abans d’anar a dormir. Mireu sempre dintre les sabates abans de posar-vos-les al matí i sacsegeu-les; sacsegeu també la roba abans de posar-vos-la.
  • Altres animals: totes les mossegades d’animal poden transmetre bacteris. S’aconsella rentar bé la ferida amb aigua i sabó durant uns minuts i acudir a un centre sanitari o consultar amb un metge per valorar un tractament preventiu amb antibiòtics.
Facebook LinkedIn Twitter Print Email Descargar PDF Whatsapp