logo clinic aplanat reduit

Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional Hospital Clínic Barcelona

Chikungunya

El virus del chikungunya es transmet per la picada de mosquits del gènere Aedes, que són mosquits diürns i principalment urbans.

Distribució

Llatinoamèrica, Àfrica, Àsia i illes del Pacífic.

Símptomes i tractament

A partir del tercer dia de ser en una zona tropical, si es pateix la malaltia el més freqüent és tenir febre, dolor i les articulacions inflamades. També hi pot haver altres símptomes com mal de cap o lesions a la pell.

No hi ha cap tractament específic. És una malaltia que, en general, no acostuma a causar complicacions, però el dolor o la inflamació a les articulacions pot durar setmanes.

És recomanable anar a un centre de salut sempre que es tingui febre en una zona tropical i evitar prendre aspirina.

Prevenció

La mesura més eficaç contra la malaltia és evitar la picada de mosquits fent servir repel·lents. En una zona tropical, el repel·lent ha de ser validat amb aquesta finalitat a l’etiqueta i s’ha de fer servir d’acord amb la fitxa tècnica. Recordeu que en una zona tropical cal fer servir repel·lents que continguin entre el 20% i el 50% de DEET com a molècula d’elecció. Són igualment efectius els equivalents (icaridina > 20%, IR3535 > 30% o PMD > 30%) i també convé portar roba que cobreixi el cos al màxim possible, a més de dormir sota una mosquitera o amb aire condicionat durant el dia, especialment a l’alba i al capvespre.

Facebook LinkedIn Twitter Print Email Descargar PDF Whatsapp