logo clinic aplanat reduit

Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional Hospital Clínic Barcelona

Febre del Zika

El virus del Zika es transmet per la picada de mosquits del gènere Aedes, que són mosquits diürns i principalment urbans.

Distribució

Amèrica Central, Amèrica del Sud, el Carib, sud-est asiàtic, Àfrica. Actualment (2016-2017), hi ha un brot molt important a tot Amèrica Llatina, incloent-hi el Carib i alguna zona específica d’Amèrica del Nord.

Símptomes i tractament

Després de tres dies d’haver estat en una zona tropical poden aparèixer febre moderada, lesions a la pell, ulls vermells i dolor a les articulacions. Aquests són els símptomes més freqüents de la infecció per virus del Zika, tot i que la malaltia pot ser asimptomàtica. Està associada amb malformacions fetals en dones embarassades i hi ha la possibilitat, encara que és baixa, de patir una complicació neurològica de la malaltia.

No hi ha cap tractament específic i la mesura més eficaç contra la malaltia és evitar la picada de mosquits fent servir repel·lents. En una zona tropical, el repel·lent ha de ser validat amb aquesta finalitat a l’etiqueta i s’ha de fer servir d’acord amb la fitxa tècnica. Recordeu que en una zona tropical cal fer servir repel·lents que continguin entre el 20% i el 50% de DEET com a molècula d’elecció. Són igualment efectius els equivalents (icaridina > 20%, IR3535 > 30% o PMD > 30%) i també convé portar roba que cobreixi el cos al màxim possible, a més de dormir sota una mosquitera o amb aire condicionat durant el dia, especialment a l’alba i al capvespre.

És recomanable anar a un centre de salut sempre que es tingui febre en una zona tropical i evitar prendre aspirina.

Prevenció

En la mesura del possible, no es recomana que les dones embarassades viatgin a zones amb un brot actiu. En cas d’embaràs, si heu estat en una zona amb un brot actiu, aneu al vostre servei de medicina tropical perquè us faci la prova del Zika i us indiqui quin seguiment de l’embaràs cal fer. 
Si la seva parella està embarassada, un home que hagi viatjat a una zona amb un brot actiu de la febre del Zika ha de fer servir protecció en les relacions sexuals durant tot l’embaràs o esperar-se a concebre almenys sis mesos a partir de la visita a la zona del Zika. En el cas de les dones, es recomana que esperin a concebre almenys vuit setmanes, tant si han tingut símptomes després de l’estada a la zona del Zika com si no. De tota manera, es recomana anar a un centre de medicina tropical per consultar-ho. 

Facebook LinkedIn Twitter Print Email Descargar PDF Whatsapp